vineri, 7 decembrie 2012

Panouri fotovoltaice

Panouri solare fotovoltaice

Energia pe care o primim de la soare este forma de energie cea mai nepoluanta si mai ieftina. Soarele emite constant radiatii in spectru larg. Lumina este ceea ce se numeste radiatie din spectrul vizibil. Caldura este radiatia infrarosie – in partea de jos a spectrului. Radiatia ultravioleta, cea care ne bronzeaza si care ajuta la fotosinteza plantelor – in partea de sus a spectrului. Soarele ne trimite lumina si caldura zilnic, acesta este un fapt constant de mii de ani, care va mai dura cateva mii, poate zeci de mii de ani. De ce sa nu beneficiem de aceasta energie extrem de profitabila?

Cu ajutorul unor panouri fotovoltaice vom putea transforma radiatia vizibila in energie electrica. Panourile fotovoltaice vor fi realizate din celule fotovoltaice; celulele fotovoltaice vor fi dispuse in serie si in paralel, si legate asa incat sa putem obtine tensiune si curent la intensitatea la care avem nevoie.

Prin panouri fotovoltaice se intelege un ansamblu format dintr-un suport (care ofera protectie la actiunea intemperiilor si a loviturilor) in care se gasesc mai multe celule interconectate electric. Celulele se realizeaza prin decuparea din cristale (cu structura mono sau policristalina, sau amorfa) semiconductoare. Cristalele semiconductoare se regasesc intre doua placi din sticla sau plastic. Ramele panourilor fotovoltaice sunt – de cele mai multe ori – prefabricate. Este nevoie, pentru o montare, de mai multe panouri fotovoltaice conectate in serie si in paralel intre ele.

Este foarte important, atunci cand alegem sa montam panouri fotovoltaice pentru un plus de confort la preturi minime in casa noastra, sa ne interesam asupra modalitatilor de alegere a acestora, despre dimensionarea instalatiei, despre randamentul acesteia, despre durata ei de viata si timpul in care se poate recupera investitia initiala, destul de mare. E drept ca, in timp, se amortizeaza inevstitia, iar costurile de intretinere sunt minime. Toate aceste aspecte trebuie sa contribuie definitoriu la alegerea noastra.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu